Web Marketing

Δευτέρα, 22 Σεπτεμβρίου 2014 18:23

5 Κοινά Λάθη σε Εταιρικές Ιστοσελίδες

Γράφτηκε από την
(0 ψήφοι)

Όλοι μας έχουμε παρατηρήσει ιστοσελίδες οι οποίες φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί πρόχειρα και η τελική τους κατασκευή να μην έχει το επιθυμητό αισθητικό αποτέλεσμα στους επισκέπτες της. Σε αυτό το άρθρο θα δείτε κάποια από τα σημαντικότερα λάθη που εμφανίζονται στο σχεδιασμό μιας εταιρικής ιστοσελίδας, ώστε μέσα από την ανάλυση και κατανόηση τους, να τα αποφύγετε στο δικό σας site.

1. Χρήση Flash
Το Flash από την αρχή της ιστορίας του βοηθούσε στο να εμπλουτίσει τις ιστοσελίδες με χαρακτηριστικά που δεν μπορούσαν να υποστηρίξουν η HTML και το CSS. Με χρήση λοιπόν στοιχείων Flash, ένα site γίνεται σίγουρα πιο όμορφο και ελκυστικό, αλλά η υπερβολική του χρήση μπορεί να οδηγήσει σε αντίθετα αποτελέσματα.
Πολλές φορές οι ιστοσελίδες γεμίζουν με Flash Animations και έτσι ο επισκέπτης που καταλήγει στην σελίδα για να βρει τις πληροφορίες που θέλει, βομβαρδίζεται από κινούμενες εικόνες και χρώματα, αποθαρρύνεται, εκνευρίζεται και εγκαταλείπει την σελίδα.
Επιπλέον η υπερβολική χρήση Flash στοιχείων επιβραδύνει πολύ το site, αποθαρρύνοντας τους χρήστες από το να συνεχίσουν την πλοήγηση. Η χρήση λοιπόν του Flash, πρέπει να γίνεται με μέτρο. Προτείνεται να αποφεύγετε μεγάλα σε μέγεθος banners ή πολλά μικρά Flash στοιχεία αντί για εικόνες. Αν πρέπει να χρησιμοποιήσετε εικόνες, τότε επιλέξτε κινούμενες εικόνες GIF.

2. Δυσανάγνωστο Περιεχόμενο
Ένα από τα πιο κοινά λάθη που σίγουρα όλοι σας έχετε παρατηρήσει, είναι το δυσανάγνωστο περιεχόμενο. Η χρήση μιας καθαρής και μεγάλης γραμματοσειράς μπορεί να βοηθήσει πολύ στην εικόνα του site σας. Χρησιμοποιήστε γραμματοσειρές όπως η Arial, ή η Tahoma, ή οποιαδήποτε Serif και Sans Serif σε μέγεθος όχι μικρότερο από 12 εικονοστοιχεία (pixels). Οτιδήποτε κάτω από 12 pixels κάνει το κείμενο δυσανάγνωστο και αποθαρρύνει τους επισκέπτες σας από το να συνεχίσουν την ανάγνωση.

Επίσης όλα τα κείμενα θα πρέπει να είναι σε ανοιχτόχρωμο φόντο, καθώς οι μεγάλες αντιθέσεις στα χρώματα κουράζουν τον επισκέπτη. Τέλος, θα πρέπει να αναφερθεί ότι και το ακριβώς αντίθετο δεν είναι απόλυτα καλή πρακτική. Τα πολύ μεγάλα γράμματα και οι τεράστιοι τίτλοι συνήθως δεν προσθέτουν στυλ, αλλά αντιθέτως οδηγούν σε ένα πρόχειρο και ακαλαίσθητο αποτέλεσμα.

3. Δυσδιάκριτο μενού επιλογών
Ο σχεδιασμός του μενού πλοήγησης της ιστοσελίδας είναι άλλο ένα κοινό λάθος σε πολλές εταιρικές ιστοσελίδες. Η υπερπληροφόρηση και τα στριμωγμένα με λέξεις και έννοιες μενού, είναι συνήθως κακό δείγμα σχεδιασμού. Ο επισκέπτης συχνά δεν μπορεί να εντοπίσει το link που αναζητά και έτσι αναγκάζεται να εγκαταλείψει το site για άλλες πιο εύχρηστες ιστοσελίδες. Γι’ αυτόν τον λόγο, θα πρέπει να παρουσιάζετε στο αρχικό μενού τα σημαντικότερα στοιχεία του site σας.
Τέλος, η τοποθέτηση του μενού σε οποιοδήποτε άλλο σημείο εκτός από την κορυφή του site, θα πρέπει να αποφεύγεται. Κατά τη δημιουργία του αρχικού μενού, φροντίστε να είναι καθαρό και ευανάγνωστο, ώστε ο επισκέπτης να μπορεί να το χρησιμοποιήσει εύκολα, χωρίς να “χάνεται” κατά την πλοήγηση.

4. Γραφικά που επιβαρύνουν τον χρόνο Φόρτωσης
Ιστοσελίδες που έχουν επιβαρυνθεί με πολλές εικόνες και γραφικά, απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο φόρτωσης. Αυτός είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην μείωση της επισκεψιμότητας. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ακόμα και σήμερα το 20% των χρηστών του Internet χρησιμοποιεί συνδέσεις χαμηλής ταχύτητας, ενώ το ποσοστό των χρηστών που συνδέεται στο internet μέσω κινητού, αυξάνεται συνεχώς. Θα πρέπει λοιπόν να ληφθεί υπόψιν και η συγκεκριμένη μερίδα χρηστών του διαδικτύου.
Για να ελαττώσετε τις ανάγκες της ιστοσελίδας σας σε bandwidth, μπορείτε να χρησιμοποιείτε το Adobe Fireworks αντί του Adobe Photoshop όταν δημιουργείτε εικόνες, αλλά και να προσέχετε ώστε να έχετε όλα τα στοιχεία CSS και Javascript σε Minified μορφή. Έτσι, με μικρότερο μέγεθος εξασφαλίζετε την ομαλή πλοήγηση των επισκεπτών στη σελίδα σας και την μείωση άσκοπης χρήσης bandwidth από μέρους σας.

5. Μη στοχευμένο Περιεχόμενο
Υπάρχουν websites τα οποία είναι επιβαρυμένα με πληροφορίες για πολλά και διάφορα θέματα, με αποτέλεσμα να χάνουν τελείως την επαφή με το αντικείμενό τους και το σκοπό τον οποίο εξυπηρετούν. Ιστοσελίδες φορτωμένες με μη στοχευμένο περιεχόμενο δίνουν μία αρνητική και υπερβολική εικόνα στον επισκέπτη, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο την αξιοπιστία τους.
Φροντίστε το περιεχόμενο της σελίδας να παραμένει εντός θεματολογίας. Αν εμπεριέχονται έννοιες και πληροφορίες εκτός του τομέα σας, θα πρέπει να υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό, με την σχετική τεκμηρίωση.

Επίλογος
Επενδύστε στην κατασκευή και την ανάπτυξη της ιστοσελίδας σας. Ένας αρχικά σωστός σχεδιασμός είναι επιβεβλημένος, ώστε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη και σωστή λειτουργικότητα του site. Είναι σημαντικό η σελίδα να ικανοποιεί τις απαιτήσεις σας και να μην απαιτήσει επανασχεδιασμό βραχυπρόθεσμα λόγω μη σωστής υλοποίησης.
Τέλος, προτιμήστε ιστοσελίδα με δυναμικό περιεχόμενο ( CMS ), ώστε να μπορείτε να την διαχειρίζεστε εσείς οι ίδιοι με ευκολία, χωρίς να απαιτείται η επέμβαση προγραμματιστή για τροποποιήσεις σε κείμενα και εικόνες. Μην ξεχνάτε ότι η ιστοσελίδα σας είναι το “πρόσωπο” της εταιρίας σας στον κόσμο.

Διαβάστηκε 19647 φορές
Κορίνα

Η Κορίνα είναι web developer, web designer και graphic designer. Λατρεύει αυτό που κάνει, τον ελάχιστο ελευθερο χρόνο που της απομένει, τον χρησιμοποιεί μελετώντας νέες τεχνικές και εφαρμογές. Κεντρικό της "μοτο": "επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να ξανασηκωθείς".

9510 σχόλια

Προσθήκη σχολίου

Σιγουρευτείτε πως έχετε εισάγει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες με το σύμβολο (*). Ο κώδικας HTML δεν επιτρέπεται.

Αν σε ενδιαφέρει η digital ενημερώση ξέρεις που να εισάγεις το email σου.

*Με κάθε εγγραφή 20% έκπτωση στις υπηρεσίες μας ή δωρεάν SEO ανάλυση.