Εκτύπωση αυτής της σελίδας
Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2017 09:53

Γιατί το να προωθείτε προωθημένα emails μπορεί να σας προωθήσει στην καταστροφή

Γράφτηκε από τον
(3 ψήφοι)
Γιατί το να προωθείτε προωθημένα emails μπορεί να σας προωθήσει στην καταστροφή - 5.0 out of 5 based on 3 votes

Ενα πράγμα που συχνά συμβουλεύω συγγενείς, γνωστούς, φίλους αλλά και πελάτες είναι να μην προωθούν ποτέ emails που φτάνουν στο inbox τους προειδοποιώντας σε πανικόβλητους τόνους για καταστρεπτικούς ιούς που θα τηγανίσουν τον επεξεργαστή σας και θα σωτάρουν τη RAM σας, malware που ανοίγει την κάμερα και τα μικρόφωνα του υπολογιστή σας και στέλνει πικάντικες φωτογραφίες του καναρινιού σας σε kinky τσοντοsites, απόπειρες phishing που θα σας κοστίσουν το ελεύθερο υπόλοιπο της πιστωτικής σας, το σπίτι σας και το πρώτο σας παιδί και άλλα τέτοια εξωτικά.

Έχω δύο λόγους για να το κάνω αυτό:

Ο πρώτος είναι ότι η αξιοπιστία των emails αυτών είναι, όπως είναι φυσικό, ιδιαίτερα μειωμένη. Αν θέλεις να προστατευείς από ιούς, μάθε να ακολουθείς καλές πρακτικές (όπως π.χ. να μην ανοίγεις συνημμένα στο email σου αρχεία με όνομα “YouWillBeFormattedWithNoMercy.jpg.txt.exe” και να μην κλικάρεις περίεργα links του στυλ “Koita edo ayto gia na allaksei i zoi sou” που κάποιος φίλος σου με χακεμένο λογαριασμό ΠΟΥ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΜΙΣΕΙ ΤΑ GREEKGLISH σου έστειλε στο facebook chat). Α, και φυσικά να μην δίνεις τα στοιχεια των τραπεζικών σου λογαριασμών σε τραπεζίτες από τη Νιγηρία που σε ενημέρωσαν ότι είσαι κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας κάποιου που έχει το ίδιο επώνυμο με εσένα γραμμένο λάθος.

Και ΒΑΛΕ ANTIVIRUS. Και antimalware. Και antiexploit. Και antirootkit. Και δεύτερο antimalware.

Το να έχεις ειδοποιηθεί ότι “ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΟΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙΕΙ ΤΟ ΣΚΛΗΡΟ ΔΙΣΚΟ ΑΝ ΑΝΟΙΞΕΤΕ ΕΝΑ EMAIL ΜΕ ΘΕΜΑ ‘ΜΟΛΙΣ ΚΕΡΔΙΣΑΤΕ ΕΝΑ ΥΠΕΡΟΧΟ ΤΡΙΑΡΙ ΣΤΟ ΜΠΡΑΧΑΜΙ’, ΤΟ ΕΙΠΕ ΚΑΙ ΤΟ CNN” και να είσαι προσεκτικός ΕΙΔΙΚΑ με την πιθανότητα ενός τέτοιου μηνύματος σε αφήνει ακάλυπτο στις υπόλοιπες 159645 απειλές που κυκλοφορούν ταυτόχρονα με τη συγκεκριμένη (ο αριθμός αυτός είναι το sequence number των definitions της Symantec κατά τη συγγραφή του παρόντος, μειόν ένα).

Επειδή, επιπρόσθετα, κανένας σοβαρός κατασκευαστής ιού δεν πρόκειται ΠΟΤΕ να ακουστεί να λέει “πωωωω, κυκλοφορεί mail για το πώς να αποφύγουν τον ιό μου, τώρα την πάτησα” θα πρέπει να σας βάλει σε υποψίες. Δηλαδή ο κατασκευαστής του ιού δεν μπορεί να αλλάξει το θέμα του μηνύματος; Δεν μπορεί να αλλάξει το κείμενο του μηνύματος; Δεν μπορεί να φτιάξει άλλους 100 ιούς που να κάνουν το ίδιο πράγμα, λίγο διαφορετικά, από εκεί που δεν το περιμένεις; Οοοοοοοχι, το email που λάβατε ΣΑΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΕΙ. Χαχα και κλαψ λυγμ μαζί.

Ασε που, στατιστικά, ένα μεγάλο ποσοστό των συγκεκριμένων πανικόβλητων emails είναι απλά μούφες. Παραμύθια. Ιστορίες για αγρίους. Ράδιο αρβύλα. Ψέμματα. Hoaxes, όπως λένε και στο χωριό μου.

Αν λάβετε ένα τέτοιο email, πριν βιαστείτε να φωνάξετε “λύκος” ρίξτε μια ματιά στο Snopes, στο HoaxSlayer ή ακόμα και στο δικό μας Ελληνικά Hoaxes. Οι πιθανότητες να την έχετε απλά πατήσει σαν γάτα που κυνηγάει ακτίνα λέιζερ είναι τεράστιες.

Ο δεύτερος λόγος που φωνάζω είναι το ότι το forward του μέσου Έλληνα σε ένα email που λαμβάνει γίνεται ως εξής:

  1. Επιλέγω αρχικά τα κοντινά μου πρόσωπα από το address book μου - τους αγαπώ και πρέπει να ξέρουν ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ τον κίνδυνο που διατρέχουν.
  2. Αυτό το mail είναι σημαντικο - ας επιλέξω και κάποιους συνεργάτες μου, γιατί ποιός θα τους ενημερώσει για αυτή την τεράστια απειλή αν όχι εγώ;
  3. Δε βαριέσαι, ΟΛΟΥΣ τους συνεργάτες. Και τους πελάτες. Μην πουν ότι δεν τους το είπα.
  4. Εδώ που τα λέμε, ΟΛΟΙ όσοι είναι στο address book μου οφείλουν να γνωρίζουν τέτοια θέματα. Και μερικοί ακόμα που δεν έχω καταχωρήσει, αλλά θυμάμαι τα email τους απέξω.
  5. Τους προσθέτω όλους στο πεδίο cc ώστε ο καθένας από αυτούς να ξέρει οτι το έχω στείλει και σε άλλους 535 καθώς και το ποιοί ακριβώς είναι αυτοί.
  6. Φυσικά στο forward έχω ξεχάσει να κόψω τα quotes των προηγούμενων forwards που έχουν κάνει και άλλοι ευσυνείδητοι σαν και μένα, άρα μαζί με τα 535  emails στέλνω στο body του μηνύματος και τις διευθύνσεις email που αντιστοιχούν συνολικά σε μια μικρή κωμόπόλη της Ελλάδας μαζί με τα γειτονικά χωριά και το τοπικό τμήμα προσκόπων.
  7. Το email μου τώρα περιέχει 20 γραμμές του αρχικού μηνύματος προειδοποίησης για τον “καταστροφικό υπερ-ιό που η Microsoft δεν μπορεί να εντοπίσει” και περίπου 200MB quoted κείμενο από τα 2508 forwards που έχουν γίνει μέχρι τώρα ώσπου να φτάσει σε μένα.
  8. Δεν δίνω καμία απολύτως βάση στην παραπάνω διαπίστωση και πατάω “Αποστολή”. Περιμένω κανα τέταρτο και μετά πηγαίνω ικανοποιημένος να σερφάρω στο διαδίκτυο χωρίς καμία προστασία, απορώντας γιατί μόλις ανοίγω τον browser μου πετάγονται σαράντα pop-ups ποικίλης θεματολογίας (ωπ, αυτό είναι καλό - κάτσε να το κλικάρω - ωπ, τώρα τα pop-ups έγιναν 60).

Αυτό σημαίνει ότι, ακόμα και αν δεν έχετε κάνει απολύτως καμια ενέργεια σε σχέση με το μήνυμα που λάβατε, κάποιος από τους εκατοντάδες των λοιπών παραληπτών ενδέχεται να πέσει στην παγίδα και να το ξανακάνει forward. Με αποτέλεσμα το email σας να κυκλοφορεί διαρκώς στα internets, σε μια τεράστια  λίστα που μεγαλώνει ως χιονοστιβάδα, ώσπου να πέσει στα χέρια κάποιου επιτήδειου και να αρχίσετε να λαμβάνετε (εσείς και οι μερικές χιλιάδες άλλοι που θα έχουν μαζευτεί) spam για μη γενετικα τροποποιημένες οργανικές τροφές ινδικών χοιριδίων, προσφορές για εκδρομές στο Νεπάλ με πατίνια, ενημερώσεις για Το Νέο Καθαριστικό Με Υδροχλωρικό Οξύ που κάνει τα έπιπλά σας σκόνη για να μην μαζεύουν σκόνη, και άλλα τέτοια εξαιρετικά ενδιαφέροντα.

Γι’αυτό, την επόμενη φορά που θα δείτε ένα μήνυμα με θέμα “FW: FW: FW: FW:FW: FW:FW: FW:FW: FW:FW: FW:FW: FW:FW: FW:FW: FW:FW: FW:FW: FW: ΝΕΟΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΙΟΣ”, σας παρακαλώ, κάντε ό,τι περνάει από το χέρι σας για να σταματήσει η προώθησή του περαιτέρω. Εν ανάγκη, Reply to All και εξηγήστε. Κλάψτε. Φωνάξτε.

Αλλά μην προωθείτε προωθημένα email, ειδικά όταν αυτά φωνάζουν από μακριά “bullshit”. Μην.

(Κάντε forward αυτό σε όλους τους φίλους σας).

Του ΖαχαρίαΔεντοΦτιάχνω

Διαβάστηκε 21963 φορές
Anasazi-Webart

Web Design - Web Development - Γραφιστικές λύσεις

anasazi-webart.com/

3245 σχόλια